فروشگاه

توضیحات

پایان نامه وضعیت صنعت شیر در کشور

تاریخچه صنعت شیر در ایران

شیر از دیر باز در برنامه غذایی مردم ملل مختلف جهان جایگاه ویژه ای داشته است. گاو شیری در حدود ۶ هزار سال

پیش اهلی شده است. شیر حیوانات در آغاز دوران اهلیکردن به عنوان غذا استفاده شده است. گوسفند و بز در بین

سالهای ۹۰۰۰ تا ۸۰۰۰ سال (قم)در خاورمیانه اهلی شدند.

در حدود ۷۰۰۰ سال احشام در نقاطی از آفریقا و ترکیه به صورت گله در آمدند. همچنین شیر در عصر حجر در انگلستان و ایرلند استفاده شده است. صنعت گله داری ابتدا در نواحی جنوب غربی آسیا متداول گشت و پس از آن این عادت به سایر کشورها نیز سرایت نمود

. رشد دامداری به منظور تامین شیر و فراورده های لبنی، در مراحل ابتدایی در مناطقی گسترش یافت که علوفه سبز به میزان کافی در ان مناطق یافت می شد.

اولین نژاد دام های شیری در ایران در زمان جنگ جهانی دوم در سال( ۱۳۱۹ ه.ش) از فرانسه خریداری و

تحویل موسسه حیدرآباد گردید و حدود ۱۰ سال بعد برای احداث اولین دامداری های صنعتی اقداماتی انجام شد.

اولین کارگاه لبنیات سازی در سال ۱۳۳۶ با نام آستارا، در خیابان فردوسی تهران گشایش یافت که تولیدات آن شیرهای بطری با درب چوبی بود.

در اواخر سال ۱۳۲۷ یا اوایل سال ۱۳۲۸ کارخانه نسبتا مدرنی در جوادیه تهران احداث شد که در

واقع نخستین موسسه ای بود که صنعت مدرن شیر را در ایران پایه گذاری کرد . این کارخانه که آلفا نامیده می شد کار

خود را با دریافت روزانه ۵ تن شیر خام و تبدیل آن به انواع محصولات لبنی آغار کرد . این کارخانه دارای دستگاه های خامه گیر ، پاستوریزاتور و بطری پرکنی بوده و موفقیت زیادی در عرضه شیر بهداشتی بدست آورد .

دستگاه بطری شویی کارخانه آلفا یک دستگاه ساده و نیمه خودکار بوده که با دارا بودن مخازن محلول

شسنشو و برس های موتوری برای شستشوی داخل و خارج بطری ، امکان شستن بطری را به کمک دست کارگر

و ماشین فراهم می ساخت . با این روش بطریها ی شیر پس از شستشو و آب کشی بوسیله

کارگر و ماشین در آب کلردار قرار می گرفت و سپس برای پر شدن آماده می گردید .

مدت فعالیت واحد مذکور ۱۰ سال و حداکثرظرفیت آن به ۱۵ تن در روز رسید که در سال ۱۳۳۸ بعلت ورشکستگی

تعطیل شد .

۱۲۰ صفحه فایل ورد فونت ۱۴ منابع دارد 

 

پس از پرداخت آنلاین میتوانید فایل کامل این پروژه را دانلود کنید

 

 

پایان نامه وضعیت صنعت شیر در کشور 
پایان نامه وضعیت صنعت شیر در کشور

 

 

از جمله دیگر واحدهایی که بعدا اقدام به تهیه و توزیع شیر و ماست بسته بندی شده نمودند ، میتوان ، میکی ماست و لارک را نام برد که هر یک به نوبه خود خدماتی را در عرضه فرآورده های شیری بهداشتی انجام دادند . در سال ۱۳۳۳ طرح تاسیس کارخانه شیر پاستوریزه تهران با اقدامات وزارت

بهداری سازمان برنامه و موسسه یونیسف ( وابسته به سازمان ملل متحد )آماده گردید . بر اساس این طرح مقرر شد که ساختمان و سرمایه لازم توسط سازمان برنامه از محل اعتبارات عمرانی کشور تامین گردد و ماشین آلات مورد نیاز نیز بوسیله یونیسف به ایران اهداء شود . در مقابل ، دولت ایران تعهد نمود که معادل یک برابر و نیم ارزش ماشین

آلات (معادل ۴۳۰ هزار دلار ) برای مدت هفت سال قسمتی از ش یر تولیدی کارخانه شیر پاستوریزه تهران را جهت تغذیه کودکان نیازمند اختصاص دهد تا بدین ترتیب بهبود چشمگیری در تغذیه این طبقه از جمعیت ایران ، حاصل گردد . پس از امضاء قرارداد

کارهای ساختمانی

و نصب ماشین آلات شروع و در آبان ماه ۱۳۳۶ کارخانه شیر پاستوریزه تهران با ظرفیت اولیه ۴۵ تن در روز گشایش یافت احداث کارخانه شیر پاستوریزه تهران و

استقبالی که مردم از محصولات آن بعمل آوردند ، باعث رونق و ایجاد دامداریهای متعدد گردید . این دامداریها که جدا از سنت دیرین و قدیمی دامداری ایران تاسیس شده بودند از مدرنترین وسایل موجود در این راه مدد گرفته و با امکانات نوینی که بدست آورده بودند ، تهیه شیر بصورتی کاملا بهداشتی انجام پذیرفت و رونق دامداریها باعث ازدیاد محصولات تولیدی کارخانه شیر پاستوریزه و در نتیجه باعث تضمین هر چه بیشتر بهداشت و سلامتی مردم تهران گردید .

استقبالی که مردم تهران از محصولات کارخانه شیر پاستوریزه بعمل آوردند ، موجب رشد تقاضای شیر خام بیشتری توسط این کارخانه گردید و مسئولین به فکر تشویق حرفه دامداری افتادند ، به همین منظور کارخانه برای تشویق دامدارن با دادن کمک های نقدی و جنسی و راهنمایی های فنی موجبات ب هبود کار و افزایش تولید شیر را فراهم ساخت

شرکت تهیه و توزیع شیر ایران ماموریت یافت یازده کارخانه جهت تولید شیر پاستوریزه و ۷۵ تن

در روز ، در مراکز – استرلیزه و سایر فرآورده های شیری با ظرفیت های بین ۱۵۰استانها ایجاد و تحت پوشش خود قرار دهد . با توجه به این که تامین شیر خام با ظرفیت های یاد شده در شهرستان ها غیر ممکن بود ،

پیش بینی گردید در بدو شروع کارخانجات با یک سوم ظرفیت از شیر

خام و دو سوم ظرفیت از شیر باز ساخته استفاده نمایند ولی به تدریج

که تولید شیر خام در شهرستانها افزایش یافت از تولید شیر بازساخته کاسته شود . کارهای ساختمانی و نصب ماشین آلات ۴ کار خانه از ۱۱ کارخانه

بر اساس کارخانجات شیر پاستوریزه و استرلیزه در مناطق آذربایجان ، خراسان

، اصفهان و فارس در اوایل سال ۱۳۵۷ به اتمام و بهره برداری قرار گرفت………………………….

 

 

 

 

……………………………

 

 

 

صنعت شیر و لبنیات

با سابقه ای پنجاه ساله و حضور بیش از ۴۰۰ واحد فرآوری محصولات لبنی در سطح کشور علاوه بر جذب

بخش قابل توجهی از نیروی کار در بخش های کشاورزی، صنعتی، بازرگانی و خدمات از جنبه تولید نیز به عنوان یکی از کالاهای استراتژیک جایگاه خاصی را در مباحث اقتصادی، اجتماعی دارد.

بطور کلی از ۴۵۰ واحدهای صنعتی فرآوری محصولات لبنی ۹۵ کارگاه های صنعتی ۵۰ نفر و بیشتر واحد فرآوری لبنی

در سطح کشور وجود دارد. این صنعت ۲ درصد از تعداد واحدهای فعال کل بخش صنعت دارا بوده و ظرفیت واحدهای فعال جمعاً ۵٫۶ میلیون تن می باشد و متناسب با روند افزایش تولید شیر کشور در بخش صنعت نیز روند توسعه وجود داشته به نحوی که در حال حاضر صنعت توان فرآوری تمامی شیر خام قابل جذب کشور را دارد.

شاخص

وضعیت

تعداد واحدهای دارای پروانه بهره برداری از وزارت صنایع و معادن

۴۵۰ واحد با ظرفیت اسمی ۵٫۶ میلیون تن و ظرفیت عملی ۳٫۹ میلیون تن در سال

تعداد واحدهای دارای پروانه بهره برداری از وزارت جهاد کشاورزی

۳۷۰ واحد با ظرفیت اسمی ۵٫۴ میلیون تن و ظرفیت عملی ۷٫۲ میلیون تن در سال

میزان تولید شیر خام کشور براساس اعلام وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۳۸۸

۹٫۵ میلیون تن

ظرفیت سازی انجام شده در کشور

۱۱ میلیون تن سالیانه

تنوع فرآورده های لبنی

بیش از ۵۴ نوع محصول

فراورده های مشمول تنظیم بازار

شیر، ماست، پنیر وکره

میزان اشتغال مستقیم واحدهای دارای پروانه بهره برداری از وزارت صنایع و معادن

۴۰۰۰۰ نفر

میزان اشتغال مستقیم واحدهای دارای پروانه بهره برداری از وزارت جهاد کشاورزی

۱۷۰۰۰ نفر

میزان کل شیر یارانه ای در سال ۱۳۸۸

۲۱۷۹۰۰۰ تن و به مبلغ ۷۹۴۸/۱ میلیارد ریال

میزان شیر یارانه ای خانوار در سال ۱۳۸۸

۲۰۰۰۰۰۰ تن

میزان شیر یارانه ای مدارس در سال ۱۳۸۸

۱۷۹۰۰۰ تن

۲ – وضعیت مواد اولیه و محصولات

در این بخش اطلاعات مربوط به استانداردهای موجود، الگوی مصرف، چرخه عمر، بازار جهانی (قوانین تجارت بین المللی)، تولید، عوارض و جوایز مربوط به صادرات، تعرفه واردات، واردات، وضعیت رقابت در بازار داخل، نظام توزیع، قاچاق، مزیت های رقابتی و نسبی، پیش بینی عرضه و تقاضا، ارزش افزوده، قیمت تمام شده و قیمت فروش به تفکیک محصولات، مواد اولیه و جایگزین های آنها آورده شده است.

مواد اولیه و محصولات شاخص (به همراه شرح اهمیت آن ها) این زنجیره عبارتند از:

  • شیر خام
  • لبنیات در این قسمت کره، شیر خشک (واردات)، شیر، پنیر و ماست(تولید داخل)

با توجه به اینکه در آمار مصرف بیان انواع فرآورده های لبنی با توجه به ضریب تبدیل شیر خام به فرآورده های لبنی مختلف است، مصرف بر اساس شیر خام تولیدی بیان شده است. در ادامه به تشریح اطلاعات فوق به تفکیک هر یک از محصولات و مواد اولیه فوق پرداخته می شود.

۲ – ۱ – شیر خام

۲ – ۱ – ۱ – تولید

آمار و ارقام در دسترس حاکی از آن است که میزان تولید شیرخام در کشور در سال ۱۳۶۰ حدود ۲٫۸ میلیون تن بود. بعد از گذشت یک دهه تولید شیرخام در کشور با رشد سالانه ای معادل ۴٫۲۹ درصد در سال ۱۳۷۰ به حدود ۴ میلیون تن رسید. در پایان دهه بعد یعنی سال ۱۳۸۰ تولید شیرخام در کشور با رشدی معادل

۴٫۲۵ درصد نسبت به پایان دهه ۶۰ به بیش از ۵٫۷ میلیون تن افزایش یافت. در واقع میزان تولید شیر در دهه های ۱۳۶۰ و ۱۳۷۰ هر کدام به ۱٫۴۲ برابر و در طی دو دهه به دو برابر افزایش یافته است. با توجه به روند افزایش تولید شیر و نیز افزایش جمعیت در کشور، سرانه تولید شیر خام از ۶۹ کیلوگرم در سال ۱۳۶۰ همراه با نوساناتی چند به حدود ۹۵ الی ۱۰۰ کیلوگرم در سال ۱۳۸۵ افزایش یافته است………………..

……………………………………

  1. استان خراسان رضوی
  2. : میزان تولید شیر خام این استان
  3. در سال ۱۳۸۹، ۷۶۹٫۲ هزار تن، که با سهم ۷٫۵ درصدی در مقام سوم تولید (رشد تولید شیر خام در استان نسبت به سال قبل از آن ۷٫۶ درصد بوده.) و با تولید سرانه ۱۲۹٫۵ کیلوگرم در رتبه هفدهم کشور قرار دارد.
  4. ظرفیت اسمی تولید انواع فرآورده های لبنی ۹۵ واحد فعال، استان حدود ۲۰۵۸ هزار تن (۱۲٫۴ درصد از کل تولید) بوده و به مانند سال قبل در مقام دوم کشور قرار دارد. میزان ظرفیت اسمی جذب شیر واحد ها به دلیل تعطیلی برخی از واحدها اندکی کاهش داشته است.از این تعداد واحد فعال، ۶۲ واحد دارای مجوز تاسیس از وزارت جهاد کشاورزی
  5. (۴۷٫۷ درصد از کل ظرفیت سازی) و ۳۳ واحد دارای جواز تاسیس از وزارت صنایع (۵۲٫۳ درصد از کل ظرفیت سازی) هستند. نسبت ظرفیت اسمی جذب شیر واحدهای لبنی به تولید شیر خام استان ۲۶۷٫۶ درصد بوده است. این استان از سال های قبل هم جزو استان های بوده که
  6. ظرفیت سازی آن بیش از دو برابر تولید شیر خام آن بوده است.
  7. از ابتدا میزان ظرفیت سازی بیش از تولید شیر خام آن بوده است و در سال
  8. ۱۳۸۶ به بعد شدت آن بیشتر شده است به طوریکه در سال ۱۳۸۹ به دلیل همین ظرفیت سازی بیش از حد بسیاری از واحد ها تعطیل و
  9. ظرفیت عملی آنها کاهش زیادی داشته است. امید است مسئولین استان
  10. از صدور بی رویه مجوز های تاسیس و به مخاطره افتادن این صنعت جلوگیری شود. این استان از لحاظ تولید انواع فرآورده ای لبنی جزو استان
  11. های مطرح کشور است به طوریکه در تولید شیرخشک (۳۶٫۵ درصد) در مقام نخست و در تولید انواع دوغ (۹٫۴درصد)، کره (۱۳٫۹ درصد) پنیر uf) 16.6 درصد) و انواع پنیر به جزو پنیر یو اف (۱۱٫۲ درصد)، انواع شیر مایع (۱۰٫۴ درصد) در رتبه دوم، کشک (۱۷٫۸ درصد) و خامه (۹٫۷ درصد) سوم کشور قرار دارد.

استان خراسان جنوبی: میزان تولید شیر خام این استان در سال ۱۳۸۹، ۱۴۲٫۸ هزار تن، که با سهم ۱٫۴ درصدی در مقام بیست و دوم تولید (میزان شیر خام در استان نسبت به سال قبل از آن ۲۸٫۲ رشد داشته است.) و با تولید سرانه ۲۱۱ کیلوگرم در رتبه هشتم کشور قرار دارد.ظرفیت اسمی تولید انواع فرآورده های لبنی ۴ واحد فعال، استان حدود ۴۸٫۲ هزار تن (۰٫۴۳ درصد از کل تولید) در مقام سی ام کشور قرار دارد. (ظرفیت اسمی جذب شیر واحدها در این استان نسبت به سال قبل از آن رشدی نداشته است.)

پایان نامه وضعیت صنعت شیر در کشور

کلیه این واحدها دارای مجوز تاسیس از وزارت جهاد کشاورزی می باشند.نسبت ظرفیت اسمی جذب شیر واحدهای لبنی به تولید شیر خام استان ۳۳٫۸ درصد بوده است. این استان جزو استان های مستعد توسعه این صنعت می باشد ولی امید می رود این توسعه در جهت تولید انواع پنیر از شیر سبک و تولید محصولات نوین در بسته بند های جدید و با نگاه صادراتی صورت پذیرد.

…………………………………….

پیشنهادات :

۱ – تاسیس خانه شیر

تاسیس خانه شیر به منظور:

  • مدیریت یکپارچه سیاست گذاری، برنامه ریزی، تصمیم گیری، نظارت و اعمال تولی گری در بخش تولید شیر و فرآورده های آن
  • بررسی،تحلیل و تعیین راهبرد ها ی مناسب ارائهْ تسهیلات و یارانه ها (داخلی و صادراتی)
  • بررسی و تحلیل وضعـیت تغذیه اقشار مختلف مردم و برآورد کشش بازار مصرف مواد لبنی
  • تعیین تکلیف سرمایه گذاری های نیمه تمام در بخش شیر و مواد لبنی.
  • نظارت بر نظام توزیع یکپارچه شیر در طول زنجیره
۲ – ایجاد روابط بین بنگاهی

برای صادرات محور کردن ۵۰۰ واحد کوچک لبنی به ازای هر واحد نیاز به ۳۰ میلیارد تومان سرمایه

برای بازسازی می باشد، در حالیکه در صورت خوشه بندی این واحدها و یا ادغام آن ها در واحدهای بزرگ این رقم تا ۷۰ درصد کاهش یافته و به ۴۵۰۰ میلیارد تومان در ۵ سال آتی که بطور متوسط سالیانه ۹۰۰ میلیارد تومان می باشد. ایجاد روابط بین بنگاهی در صنایع شیر (ادغام و خوشه بندی) می تواند نتایج زیر را در پی داشته باشد:

  1. افزایش ظرفیت تولید تا ۵۰ درصد وضعیت موجود
  2. افزایش حجم صادرات تا ۲۵ درصد
  3. جلوگیری از هدر رفت سرمایه در واحدهای کوچک و هدفمند بودن و ایجاد زیر ساخت

ایجاد روابط بین بنگاهی برای کاهش خرده مالکی و هزینه های سربار تولید فرآورده های لبنی با:

  • انتقال تدریجی کارخا نه ها ی فراوری شیر که به نحوی وابسته به دولت هستند به تشکل های دامداران
  • ادغام بنگاههای کوچک در بنگاههای بزرگ
  • خوشه کردن بنگاههای کوچک

۳ – بهینه سازی بنگاههای بزرگ زنجیره

این هدف عملیاتی شامل:………………………..

بلافاصله بعد از پرداخت موفق میتوانید فایل کامل این پروژه را با سرعت و امنیت دانلود کنید

 

 

 

نقد وبررسی

نقد بررسی یافت نشد...

اولین نفر باشید که نقد و بررسی ارسال میکنید... “پایان نامه وضعیت صنعت شیر در کشور ”

پایان نامه وضعیت صنعت شیر در کشور 

0 نقد و بررسی
وضعیت کالا : موجود است.
شناسه محصول : 1060

قیمت : تومان25,000