فروشگاه

توضیحات

شبیه سازی رشد و  عملکرد  برخی ژنوتیپ های  سویا (Glycine max L.) با استفاده از  مدل CROPGRO-Soybean

در واپسین سال های قرن بیستم شاید بتوان سویا را منبع اساسی و عمده پروتئین مصرفی و مردمان قرن آینده خواند. امروزه سویا به عنوان یک کالای استراتژیک نه تنها پاسخگوی مصارف غذایی متنوع و متعدد در زنجیره غذایی است، بلکه مصارف صنعتی فراوانی نیز دارد. گفته ها و مطالبی که در آثار ادبی آمده گویای این واقعیت است که سویا یا لوبیای روغنی از نباتات قدیمی و بومی آسیاست که در سال ۲۸۳۸ قبل از میلاد در نواحی شمال شرقی چین شناسایی و کشت آن مرسوم شد. همچنین سویا یکی از پنج دانه مقدس (برنج، گندم، جو، ارزن و سویا) محسوب می شده است. تاریخچه زراعت سویا دارای سه مرحله است. مرحله اول با کشت آن توسط مردم قدیم چین شروع شد، مرحله دوم در دهه دوم قرن بیستم هنگامی که سویا به صورت یکی از صادرات مهم آسیای شرقی درآمد آغاز گردید و مرحله سوم از حدود سی سال پیش با ابداع روش های مدرن کاشت، داشت و برداشت سویا شروع شد

۱۹۸صفحه فونت ۱۶ فایل ورد منابع دارد فرمت: تحقیق قیمت:۱۲۰۰۰۰تومان

پس از پرداخت آنلاین میتوانید فایل کامل این پروژه را دانلود کنید

 اگر مطلب مورد نظر خود را در این سایت پیدا نکردید میتوانید از قسمت سفارش پروژه جدید کار تحقیقی خود را به ما سفارش دهید

 

 

 

فهرست چکیده ۱ فصل اول مقدمه ۳ ۱-۱- مقدمه و اهمیت ۴ ۱-۲- مشخصات گیاه شناسی سویا ۵ ۱-۲-۱ – ریشه ۶ ۱-۲-۲- ساقه ۷ ۱-۲-۳- برگ ۸ ۱-۲-۴- گل و غلاف ۹ ۱-۲-۵- دانه ۱۱ ۱-۳- رشد و تکامل سویا ۱۳ ۱-۴- مرفولوژی دانه و جوانه زنی ۱۶ ۱-۵- اکولوژی سویا ۱۷ ۱-۵-۱-احتیاجات جوی و خاک ۱۸ ۱-۵-۲- انتخاب واریته ۲۱ ۱-۵-۳- حاصلخیزی ۲۲ ۱-۵-۴- نیاز سویا به نیتروژن ۲۳ ۱-۵-۵- آهک دادن ۲۶ ۱-۶- عملیات زراعی و تهیه بستر ۲۷ ۱-۶-۱- کنترل علف هرز ۲۸ فهرست مندرجات عنوان صفحه ۱-۶-۲- تاریخ کاشت ۳۰ ۱-۶-۳- فاصله ردیف و میزان کاشت ۳۴ ۱-۶-۴- میزان بذر ۳۸ ۱-۶-۵- عمق کاشت ۴۱ ۱-۶-۶- ماشین آلات کشت ۴۱ ۱-۶-۷- آغشته سازی با باکتری ۴۲ ۱-۶-۸- ضد عفونی بذر ۴۴ ۱-۷- بیماری ها ۴۸ ۱-۸- آفات ۴۹ ۱-۹- نیاز سویا به عناصر غذایی ۵۱ ۱-۱۰- آبیاری ۵۳ ۱-۱۱- برداشت محصول ۵۴ ۱-۱۱-۱- خشک کردن و انبار داری ۵۶ ۱-۱۲- فرآیند و مصارف سویا ۵۸ ۱-۱۳- ترکیبات دانه ۵۹ ۱-۱۳-۱- اجزای فعال بیولوژیکی ۶۴ ۱-۱۳-۲- تهیه کنجاله ۶۴ ۱-۱۳-۳- روغن سویا ۶۵ ۱-۱۳-۴- فرآورده های پروتئینی ۶۶ فهرست مندرجات عنوان صفحه ۱-۱۴- مدل سازی ۶۷ ۱-۱۴-۱- مدل خانواده DSSAT 68 فصل دوم بررسی منابع ۷۰ ۲-۱- ارتفاع بوته ۷۱ ۲-۲- اجزای عملکرد و شاخص های رشد ۷۲ ۲-۳- عملکرد دانه ،عملکرد بیولوژیک ،شاخص برداشت و شاخص های رشد ۷۹ ۲-۴- کیفیت بذر (روغن و پروتئین) ۸۶ ۲-۵- مدل سازی بر اساس معادلات ریاضی ۸۹ فصل سوم : ۳-۱ – مواد و روش ها ۹۲ فصل چهارم نتایج و بحث ۱۰۱ ۴-۱- ارتفاع بوته ۱۰۲ ۴-۲- تعداد غلاف در بوته ۱۰۶ ۴-۳- تعداد غلاف در متر مربع ۱۰۹ ۴-۴- تعداد دانه در غلاف ۱۱۲ ۴-۵- تعداد دانه در متر مربع ۱۱۵ ۴-۶- وزن صد دانه ۱۲۰ ۴-۷- وزن پوسته غلاف بدون دانه ۱۲۳ فهرست مندرجات عنوان صفحه ۸-۴- عملکرد غلاف ۱۲۶ ۴-۹- عملکرد دانه ۱۲۹ ۴- ۱۰ – عملکرد بیولوژیک ۱۳۴ ۴-۱۱- شاخص برداشت ۱۳۷ ۴-۱۲- درصد روغن ۱۴۳ ۴-۱۳- عملکرد روغن ۱۴۶ ۴-۱۴- درصد پروتئین ۱۴۹ ۴-۱۵- عملکرد پروتئین ۱۵۳ ۴- ۱۶- شاخص سطح برگ ۱۵۷ ۴-۱۷- سرعت رشد محصول ۱۵۹ ۴-۱۸- سرعت جذب خالص ۱۶۱ ۴-۱۹- مدل سازی ۱۶۴ ۴-۱۹ -۱- شبیه سازی شاخص سطح برگ و شاخص برداشت ۱۵۳ ۴- ۱۹ -۲- شبیه سازی وزن ساقه ، برگ و غلاف ۱۷۰ ۴-۱۹- ۳- شبیه سازی عملکرد دانه ۱۷۵ پیشنهادات ۱۸۱ منابع ۱۸۳ چکیده انگلیسی ۱۹۷ فهرست نمودارها عنوان صفحه نمودار ۴-۱- تاثیر تاریخ کاشت بر ارتفاع بوته سویا ۱۰۴ نمودار ۴-۲- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر ارتفاع بوته سویا ۱۰۵ نمودار ۴-۳- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر ارتفاع بوته در سویا ۱۰۵ نمودار ۴-۴ – تاثیر تاریخ کاشت بر تعداد غلاف در بوته سویا ۱۰۸ نمودار ۴-۵- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر تعداد غلاف در بوته سویا ۱۰۸ نمودار ۴-۶- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر تعداد غلاف در بوته در سویا ۱۰۹ نمودار ۴-۷- تاثیر تاریخ کاشت بر غلاف در متر مربع سویا ۱۱۱ نمودار ۴-۸- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر غلاف در متر مربع سویا ۱۱۱ نمودار ۴-۹- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر غلاف در متر مربع در سویا ۱۱۲ نمودار ۴-۱۰- تاثیر تاریخ کاشت بر دانه در غلاف سویا ۱۱۴ نمودار ۴-۱۱- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر دانه در غلاف سویا ۱۱۴ نمودار ۴-۱۲- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر دانه در غلاف در سویا ۱۱۵ نمودار ۴-۱۳- تاثیر تاریخ کاشت برتعداد دانه در متر مربع سویا ۱۱۶ نمودار ۴-۱۴- – تاثیر ژنوتیپ و رقم برتعداد دانه در متر مربع سویا ۱۱۷ نمودار ۴-۱۵- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم برتعداد دانه در متر مربع در سویا ۱۱۷ نمودار ۴-۱۶- تاثیر تاریخ کاشت بر وزن صد دانه سویا ۱۲۲ نمودار ۴-۱۷- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر وزن صد دانه سویا ۱۲۲ نمودار ۴-۱۸- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر وزن صد دانه در سویا ۱۲۳ نمودار ۴-۱۹- تاثیر تاریخ کاشت بر پوسته غلاف بدون دانه سویا ۱۲۴ فهرست نمودارها عنوان صفحه نمودار ۴-۲۰ – تاثیر ژنوتیپ و رقم برپوسته غلاف بدون دانه سویا ۱۲۵ نمودار ۴-۲۱- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم برپوسته غلاف بدون دانه در سویا ۱۲۵ نمودار ۴- ۲۲- تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد غلاف در سویا ۱۲۷ نمودار ۴-۲۳ – تاثیر ژنوتیپ و رقم بر عملکرد غلاف سویا ۱۲۸ نمودار ۴-۲۴- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد غلاف در سویا ۱۲۸ نمودار ۴-۲۵- تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد دانه سویا ۱۳۲ نمودار ۴-۲۶- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر عملکرد دانه سویا ۱۳۳ نمودار ۴-۲۷- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد دانه در سویا ۱۳۳ نمودار ۴- ۲۸- تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد بیولوژیک سویا ۱۳۶ نمودار ۴- ۲۹ – تاثیر ژنوتیپ و رقم بر عملکرد بیولوژیک سویا ۱۳۶ نمودار ۴- ۳۰- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد بیولوژیک در سویا ۱۳۷ نمودار ۴-۳۱- تاثیر تاریخ کاشت بر شاخص برداشت سویا ۱۳۹ نمودار ۴-۳۲- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر شاخص برداشت سویا ۱۴۰ نمودار ۴-۳۳- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر شاخص برداشت در سویا ۱۴۰ نمودار ۴-۳۴- تاثیر تاریخ کاشت بر درصد روغن سویا ۱۴۵ نمودار ۴-۳۵- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر درصد روغن سویا ۱۴۵ نمودار ۴-۳۶- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر درصد روغن در سویا ۱۴۶ نمودار ۴-۳۷- تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد روغن سویا ۱۴۷ نمودار ۴-۳۸- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر عملکرد روغن سویا ۱۴۸ نمودار ۴-۳۹- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد روغن در سویا ۱۴۸ نمودار ۴-۴۰- تاثیر تاریخ کاشت بر درصد پروتئین سویا ۱۵۱ نمودار ۴-۴۱- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر درصد پروتئین سویا ۱۵۲ عنوان صفحه نمودار ۴-۴۲- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر درصد پروتئین در سویا ۱۵۲ نمودار ۴-۴۳- تاثیر تاریخ کاشت بر عملکرد پروتئین سویا ۱۵۳ نمودار ۴-۴۴- تاثیر ژنوتیپ و رقم بر عملکرد پروتئین سویا ۱۵۴ نمودار ۴-۴۵- تاثیر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر عملکرد پروتئین در سویا ۱۵۴ نمودار ۴-۴۶- روند تغییرات شاخص سطح برگ در تاریخ های مختلف کاشت ۱۵۷ نمودار ۴-۴۷- روند تغییرات شاخص سطح برگ در ارقام سویا ۱۵۸ نمودار ۴-۴۸-تغییرات سرعت رشد محصول در تاریخ های مختلف کاشت ۱۶۰ نمودار ۴-۴۹- تغییرات سرعت رشد محصول در ارقام سویا ۱۶۱ نمودار ۴-۵۰- تغییرات سرعت جذب خالص در تاریخ های مختلف کاشت سویا ۱۶۲ نمودار ۴-۵۱- روند تغییرات سرعت جذب خالص در ارقام سویا ۱۶۳ نمودار ۴-۵۲ – روند تغییرات شاخص سطح برگ و شاخص برداشت در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای لاینL17 164 نمودار ۴-۵۳- روند تغییرات شاخص سطح برگ و شاخص برداشت در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای لاینM7 166 نمودار ۴-۵۴ -روند تغییرات شاخص سطح برگ و شاخص برداشت در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای رقم Williams 167 نمودار ۴- ۵۵ – روند تغییرات شاخص سطح برگ و شاخص برداشت در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای رقم Zin 168 نمودار ۴-۵۶ – روند تغییرات وزن ساقه(a ) وزن برگ(b ) و وزن غلاف (c) در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای لاینL17 170 نمودار ۴- ۵۷ – روند تغییرات وزن ساقه(a ) وزن برگ(b ) و وزن غلاف (c) در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای لاینM7 172 نمودار ۴- ۵۸ – روند تغییرات وزن ساقه(a ) وزن برگ(b ) و وزن غلاف (c) در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای رقم Williams 173 نمودار ۴- ۵۹ – روند تغییرات وزن ساقه(a ) وزن برگ(b ) و وزن غلاف (c) در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای رقم Zin 174 نمودار ۴- ۶۰ – روند تغییرات میانگین عملکرد دانه مشاهده شده در در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای لاینL17 در تاریخ کاشت دوم ۱۷۵ نمودار ۴- ۶۱ – روند تغییرات میانگین عملکرد دانه مشاهده شده در در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای لاینM7 در تاریخ کاشت دوم ۱۷۷ نمودار ۴- ۶۲ – روند تغییرات میانگین عملکرد دانه مشاهده شده در در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای رقم Williams در تاریخ کاشت دوم ۱۷۸ نمودار ۴- ۶۳ – روند تغییرات میانگین عملکرد دانه مشاهده شده در در شرایط مزرعه(*)و میزان برآورد شده توسط مدل Crop Gro soybean برای رقم Zin در تاریخ کاشت دوم ۱۸۰ فهرست جداول عنوان صفحه جدول ۱-۱- مراحل رشد سویا ۱۳ جدول ۱-۲- پیشنهاد میزان بذر کاری ۳۹ جدول ۱-۳-مثال هایی از انواع علف کش ها ۴۵ جدول ۱-۴- مقادیر تقریبی ترکیبات دانه سویا در قسمت های مختلف آن ۵۹ جدول ۱-۵-اسید آمینه در پروتئین سویا ۶۰ جدول ۱-۶-اسید های چرب روغن سویا ۶۲ جدول ۱-۷-فرآورده های کنجاله بدون چربی ۶۴ جدول ۱-۸- درصد ترکیبات کنجاله بدون چربی ۶۶ جدول ۳-۱- آزمون خاک قبل از آزمایش ۹۴ جدول ۳-۲- پارامترهای مورد استفاده در ارزیابی خروجی های مدل ۹۸ جدول ۳-۳- مراحل نموی استاندارد جهت ورود به مدل DAST 99 جدول ۴-۱- تجزیه واریانس ارتفاع بوته ،تعداد غلاف در بوته ،تعداد غلاف در متر مربع ،تعداد دانه در غلاف و تعداد دانه در متر مربع در تیمار تاریخ کاشت و رقم ۱۱۸ جدول ۴-۲-مقایسه میانگین اثرات ساده تاریخ کاشت و رقم در ارتفاع بوته ،تعداد غلاف در بوته ،تعداد غلاف در متر مربع ،تعداد دانه در غلاف و تعداد دانه در متر مربع ۱۱۸ جدول ۴-۳- مقایسه میانگین اثرات متقابل تاریخ کاشت و رقم در ارتفاع بوته ،تعداد غلاف در بوته ،تعداد غلاف در متر مربع ،تعداد دانه در غلاف و تعداد دانه در متر مربع ۱۱۹ جدول ۴-۴- تجزیه واریانس وزن صد دانه ،وزن پوسته غلاف، عملکرد غلاف،عملکرد دانه ، عملکرد بیولوژیک،شاخص برداشت در تیمار تاریخ کاشت و رقم ۱۴۱ جدول ۴-۵- مقایسه میانگین اثرات ساده تاریخ کاشت و رقم بر وزن صد دانه ،وزن پوسته غلاف، عملکرد غلاف،عملکرد دانه ، عملکرد بیولوژیک،شاخص برداشت ۱۴۱ جدول ۴-۶- مقایسه میانگین اثرات متقابل تاریخ کاشت و رقم بر وزن صد دانه ،وزن پوسته غلاف، عملکرد غلاف،عملکرد دانه ، عملکرد بیولوژیک،شاخص برداشت ۱۴۲ جدول ۴-۷- تجزیه واریانس درصد روغن ،عملکرد روغن ،درصد پروتئین ،عملکرد پروتئین در تیمار تاریخ کاشت و رقم ۱۵۵ جدول ۴-۸- مقایسه میانگین اثرات ساده تاریخ کاشت و رقم بر درصد روغن ،عملکرد روغن ،درصد پروتئین ،عملکرد پروتئین ۱۵۵ جدول ۴-۹- مقایسه میانگین اثرات متقابل تاریخ کاشت و رقم بر درصد روغن ،عملکرد روغن ،درصد پروتئین ،عملکرد پروتئین ۱۵۶

 

و با تولید ارقام سازگار با شرایط محیطی متفاوت و همچنین پیشرفت صنایع فرآورده های غذایی زمینه مناسبی برای افزایش سریع سطح زیر کشت این گیاه فراهم شد(کوچکی ،۱۳۸۰).

تصور می شود موطن اصلی این گیاه شمال شرقی چین باشد و استرالیا مرکز محتمل پراکندگی برای تمام منطقه اقیانوس آرام از جمله چین است. با توجه به مدارک و اسناد تاریخی، نیمه شرقی شمال چین به عنوان منطقه اهلی شدن سویا شناخته شده است. استخراج روغن از سویا برای اولین بار در سال ۱۹۱۵ در آمریکا انجام شد (ناصری، ۱۳۷۰) و فعالیت های اصلاح بر روی گیاه سویا از سال ۱۹۴۰ بطور جدی آغاز شد که منجر به تولید ارقام با عملکرد بالا و سازگار نسبت به انواع شرایط محیطی گردید.

در ایران اولین بار در سال ۱۳۱۷ مقداری بذر سویای خوراکی برای ناحیه گیلان و نیز مقداری بذر سویای علوفه ای برای ناحیه کرج از آلمان وارد و زیر نظر بنگاه اصلاح بذر مورد ارزیابی قرار گرفت. کلیه آزمایشات حاکی از عملکرد مطلوب این گیاه بود اما بدلیل عدم وجود بازار فروش کشت آن رونق نگرفت (کریمی ،۱۳۶۸). در سال ۱۳۴۱ گروه صنعتی بهشهر مقداری بذر سویا از ژاپن وارد کرد و پس از انعقاد قرارداد با زارعان، در ترویج و افزایش سطح زیر کشت آن تلاش های زیادی مبذول کرد به طوری که در سال ۱۳۵۳ سطح زیر کشت این محصول به حدود ۲۰ هزار هکتار و در سال ۱۳۵۵ به ۶۰ هزار هکتار رسید و محصولی بالغ بر ۱۰۰ هزار تن تولید نمود (رمزی، ۱۳۸۵).

در حال حاضر آمریکا بزرگترین صادر کننده و تولید کننده سویا در دنیا است که همراه با کشورهای چین و برزیل و آرژنتین بیش از ۹۰% تولید جهان را به خود اختصاص داده اند ( فائو، ۲۰۰۵ ، رستگار، ۱۳۸۵).

 کشت سویا هم در زراعت بهاره و هم در زراعت تابستانه صورت می گیرد، کشت دوم آن در ایران بعد از محصولاتی چون گندم، جو، سیب زمینی، کاهو و باقلا انجام می شود و بدین لحاظ نیاز به اختصاص زمینی خاص جهت کشت ندارد. مهم ترین مناطق کشت سویا در استان های گلستان و مازندران (گرگان،گنبد،ساری) و در استان های لرستان وآذربایجان شرقی (دشت مغان) است.

موارد استفاده سویا در کشاورزی و صنعت متکی به روغن زیاد (۲۰%) و پروتئین فراوان (۴۰%) دانه است. از آن جایی که سویا منبع سرشاری از پروتئین و روغن است ماده خاصی برای مصارف گوناگون در صنعت و کشاورزی شده است. سطح کشت آن در تغییر بوده و تحت تأثیر قیمت سویا نسبت به سایر محصولات مخصوصاً ذرت مقدار مازاد، میزان صادرات و وضعیت هوا در فصل کاشت می باشد، به طوری که اگر شرایط برای کشت ذرت مناسب نباشد سطح زیر کشت سویا افزایش می یابد(رمزی ،۱۳۸۵).

 

۱- ۲- مشخصات گیاه شناسی :

سوژا یا سویا گیاهی یکساله از خانواده بقولات، جنس گلایسین، و گونه ماکس که به خاطر درصد قابل توجه روغن در دانه آن به عنوان دانه روغنی کشت می شود. این گیاه خودگشن بوده و مقام نخست در تأمین روغن گیاهی در جهان را دارا است. حدود ۴۰ گونه که به صورت بوته های در هم و پیچیده هستند در منطقه آسیا و استرالیا پراکنده هستند. گیاه سویا به عنوان یک گیاه با ارزش از نظر پروتیین و روغن با داشتن حدود ۴۰ درصد پروتیین و ۲۰ درصد روغن امروزه نزدیک به ۶۰ درصد پروتیین گیاهی و ۳۰ درصد روغن گیاهی مورد نیاز جهانیان را تامین می نماید.سویا گیاهی است روز کوتاه که بطول روز حساس بوده و به این خاطر از نظر زمان رسیدگی به ارقام مختلف در گروههای رسیدگی سه صفر تا دوازده (۰۰۰ تا ۱۲ ) قرار می گیرند.

به طور کلی ارقام سویا از نظر طول دوره رویش به سه گروه تقسیم می شوند :

زودرس  ۷۰ تا ۹۵ روز

  متوسط رس :  ۱۰۰تا ۱۳۰ روز

  دیر رس :   ۱۴۰ تا ۱۸۰ روز

در این طبقه بندی زودرس ترین ارقام در گروه های ۲ تا ۷ قرار می گیرند (فروزان، ۱۳۸۰).

در کشور ما ارقام گروه های ۲، ۳، ۴، ۵ و ۶ با توجه به نواحی مختلف و شرایط آب و هوایی منطقه تطابق بیشتری را نشان داده و در چهار دسته زیر تقسیم بندی می گردند:

– ارقام زودرس شامل گروه های ۲ و۳ : مانند ارقام چیپوا، هاراسوی، زان، ویلیامز و سپیده

– ارقام متوسط رس شامل گروه ۴ : مانند ارقام کلارک ، بونوس و وین

– ارقام دیررس شامل گروه ۵ : مانند ارقام هیل، سحر، ساری و تلار

– ارقام خیلی دیررس شامل گروه ۶ : مانند ارقام هود ، لی، فورست

سویا در ایران معمولا در دو فصل بهار و تابستان کشت می شود. در بهار به عنوان کشت اول و در تابستان به عنوان کشت دوم کشت می شود ( فروزان، ۱۳۸۰).

۱-۲-۱-ریشه

سویا دارای یک ریشه اصلی عمیق بوده که تعداد زیادی ریشه های فرعی یا جانبی از آن منشعب می شوند که در صورت وجود رطوبت و عدم خشکی یا وجود لایه غیر قابل نفوذ، ریشه می تواند تا عمق ۱۵۰ سانتی متری خاک نفوذ نماید ( رمزی، ۱۳۸۵).

ریشه های فرعی حاصل از ریشه اصلی دارای پراکنش افقی بوده که پس از ۴۰ تا ۵۰ سانتی متر رشد با وجود رقابت ریشه های ردیف های کناری به سمت عمق گرایش پیدا کرده و تا عمق نفوذ ریشه اصلی در خاک فرو می روند. رشد ریشه در دوره رویشی سریع تر از رشد قسمت های هوایی بوده و عمق آن در مرحله گلدهی اغلب ۲ برابر ارتفاع ساقه است ولی وزن ریشه خشک کمتر از وزن خشک اندام های هوایی می باشد. رشد ریشه تا زمان تشکیل دانه ادامه یافته و سپس قبل از ورود به مرحله رسیدگی فیزیولوژیک متوقف می شود.

سویا از گونه های گیاهی تثبیت کننده نیتروژن است و این عمل از طریق همزیستی با باکتری های خانواده ریزوبیاسه صورت می گیرد. باکتری های این خانواده هوازی و گرم منفی هستند و دارای شکل میله ای می باشند. باکتری مناسب سویا برادی ریزوبیوم ژاپنیکوم نام دارد. مقدار نیتروژن تثبیت شده توسط ریزوبیوم ها ممکن است تا ۸۰ درصد کل نیتروژن مورد نیاز را در شرایط مساعد تثبیت، تامین نماید. قسمت اعظم نیتروژنی که در اختیار گیاه قرار می گیرد به مصرف تولید دانه می رسد (وارول و پاترسون ۱۹۹۲). باکتری ریزوبیوم ژاپونیکوم به طور طبیعی در خاک های ایران وجود نداردو به همین جهت لازم است این باکتری همراه بذر به خاک اضافه گردد (رمزی، ۱۳۸۵).

 

۱-۲-۲- ساقه :

ساقه و برگ های سویا پوشیده از کرک یا موهای بسیار ظریف خاکستری یا قهوه ای رنگ کوتاهی پوشیده شده است. ارتفاع بوته ها گاهی به ۱۵۰سانتی متر و حتی بیشتر و گاهی واریته هایی یافت می شود که به طور قابل ملاحظه ای بزرگ تر هستند (کریمی ، ۱۳۸۴). یک ساقه اصلی مستقیم، استوار و استوانه ای که کاملا” مشخص بوده و از بخش تحتانی بوته می تواند شاخه ها و یا انشعابات متعددی ایجاد شود، پایه گل را تشکیل می دهد( کریمی ،۱۳۸۴، رستگار، ۱۳۸۵، خواجه پور، ۱۳۸۳). رشد ساقه با خروج محور لپه ها از خاک شروع شده و با تکامل دانه ها در داخل نیام پایان می یابد. ساقه سویا مخروطی شکل بوده و دارای تعدادی گره یا بند (۱۹تا۲۴) می باشد (رستگار، ۱۳۸۵، لطیفی، ۱۳۷۲).  با انجام انشعابات ساقه، از قطر ساقه اصلی کاسته شده و با کاهش تراکم، تعداد شاخه های انشعابی یا فرعی که اغلب در قاعده ساقه اصلی قرار دارند بیشتر می شود. تعداد ساقه های فرعی در ارقام دیررس زیاد بوده و برعکس، در ارقام زودرس تعداد آنها کمتر است. با افزایش ساقه های فرعی در بوته، عملکرد  دانه نیز افزایش خواهد یافت. تعداد   ساقه های مزبور از صفر تا ۶عدد متغیر می باشد( رمزی، ۱۳۸۵).

۱-۲-۳- برگ

سویا دارای برگ های هترومورف یا غیر همگن است. پایین ترین گره نزدیک خاک، محل برگ های لپه ای ، دومین بند محل اتصال برگ های ساده یا اولیه یک برگچه ای و سایر بند ها به ترتیب محل اتصال برگ های سه برگچه ای متناوب بوده و قاعده شاخه ها و پایه گل ها محل برگ های ضمیمه می باشد. (رستگار ، ۱۳۸۵ ).

برگ های لپه ای یا کوتیلدونی اولین برگ هایی هستند که در بوته جوان ظاهر می شوند. این برگ ها بدون دمبرگ و به شکل متقابل می باشند. مواد غذایی درون این دو برگچه قرار دارد. این برگچه ها به صورت اپی جیل یا برون خاکی به سطح خاک راه می یابند.

این برگچه ها در اوایل دوره رشد هنگامی که ظهور برگ های اصلی به تعویق…..

نقد وبررسی

نقد بررسی یافت نشد...

اولین نفر باشید که نقد و بررسی ارسال میکنید... “شبیه سازی رشد و عملکرد برخی ژنوتیپ های سویا”

شبیه سازی رشد و عملکرد برخی ژنوتیپ های سویا

0 نقد و بررسی
وضعیت کالا : موجود است.
شناسه محصول : 274

قیمت : تومان120,000